De belastingvoordelen die koffieketen Starbucks in Nederland genoot, zijn mogelijk in strijd met Europese regels. Brussel stelt een onderzoek in.

De Europese Commissie opent een diepgaand onderzoek naar belastingpraktijken rond buitenlandse firma’s in Nederland. Ook kijkt Brussel naar dergelijke constructies in Ierland en Luxemburg, maakte Europees commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) woensdag bekend. Starbucks had, hoogstwaarschijnlijk om fiscale redenen, haar Europese hoofdkantoor in Amsterdam gevestigd. Inmiddels is dat kantoor verplaatst naar London.

Nederland ligt al enkele jaren onder vuur omdat ons land door veel met name Amerikaanse bedrijven wordt gebruikt voor het ontwijken van belasting. Amerikaanse activisten stellen zelfs dat ons land het belangrijkste belastingparadijs is.

In Ierland zou computergigant Apple profiteren van een mogelijk te gunstig belastingvoordeel (zie: De Ierse vrouw die Apple miljarden rijker maakte). In Luxemburg richt het onderzoek zich op een financiële dochter van autofabrikant Fiat.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën maakt geen zorgen over de uitkomst van het onderzoek in Nederland, heeft hij de Tweede Kamer laten weten.

Brussel benadrukt dat het niet het algemene belastingsysteem in de drie landen in twijfel trekt. Er zou wel sprake zijn van selectief belastingvoordeel.

,,Gezien de krappe overheidsbegrotingen, is het buitengewoon belangrijk dat grote multinationals hun eerlijke belastingdeel betalen'', aldus Almunia. Het kan niet zo zijn dat lidstaten een bedrijf toestaan minder belasting te betalen dan zij zouden moeten doen als de belastingregels eerlijk en niet-discriminerend worden toegepast, aldus de commissaris.

Wiebes onderstreept in een brief aan de Kamer dat Nederland volledig meewerkt aan het onderzoek. ,,Ik heb er vertrouwen in dat uiteindelijk geconcludeerd zal worden dat van staatssteun geen sprake is'', meldt hij. Volgens Wiebes voldoen de afspraken met Starbucks aan de richtlijn van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.
ANP / Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl